Is het nou jacuzzi of spa?

Jacuzzi, spa, bubbelbad of whirlpool? Je hebt deze namen vast wel eens gehoord. De eerste twee misschien wel wat vaker. Maar waarom zoveel benamingen? Ik zal je vertellen waar deze namen nou eigenlijk vandaan komen.
 

Jacuzzi

Als je spreekt over een Jacuzzi, dan hebben we het over een bubbelbad met waterjets die het lichaam masseren. Jacuzzi is in feite een merknaam, dat zich verder heeft ontwikkeld tot productnaam. Dat is hetzelfde als bijvoorbeeld de luxaflex. Jacuzzi is de achternaam van de Italiaanse broers Jacuzzi. Zij hebben jaren geleden een pomp ontwikkeld die water uit de grond onttrekt op een efficiënte wijze. Deze pomp hebben zij later doorontwikkeld dat hij ook in bad gebruikt kon worden. Het resultaat was een waterpomp met een hydrotherapeutische werking.

 

jacuzzi

 

Spa

De spa is eigenlijk ook gewoon een bubbelbad. Het woord spa komt uit het latijn ‘’Sanus Per Aquam’’. In het Nederlands vertaald, betekent dit gezondheid in het water. Tegenwoordig worden sommige wellness centers ook spa’s genoemd.

 

Bubbelbad

Als je in de dikke van Dale kijkt wordt bubbelbad gedefinieerd als warm bad waardoor luchtbellen door het water worden geblazen. Jacuzzi is dus een andere benaming voor een bubbelbad geworden.
 

Whirlpool

Whirlpool is de massage straal die krachtige waterpompen door een bad heen pompt. Het is dus de waterkolkachtige werking in een bubbelbad.
 
Kortom, alle vier de woorden worden gebruikt als bubbelbad en er wordt geen verschil gemaakt tussen een buitenspa of binnenspa. Bubbelbad, Jacuzzi, spa of whirlpool: het zijn allemaal woorden voor een verwarmd bad met massagestralen die het lichaam masseren waardoor je optimaal ontspant.
 
Beeld: Cercoimprese

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.