Zo reinig je een jacuzzi

Als je in bezit bent van een jacuzzi, weet je vast dat het belangrijk is deze regelmatig goed te reinigen. Maar welke stappen moet je nou precies doorlopen? Waar moet je wanneer aan denken?

 

 

Wekelijks jacuzzi onderhoud

 

Chloor
Zelfs als je de jacuzzi niet gebruikt, kun je het beste eenmaal per week chloor toevoegen aan het water. Gebruik je de jacuzzi meer dan 4 keer per week, dan heb je soms een paar extra eetlepels chloor nodig. Controleer zo’n 10 minuten na het toevoegen of het water het juiste shockniveau bereikt heeft. Dit kun je doen met een teststrip (van 5 ppm of hoger).

pH-controle
Ten minste 24 uur na de chloorshock moet de pH-waarde van het water gecontroleerd worden en indien nodig aangepast. Het resultaat moet ongeveer 7,6 bedragen. Voeg nooit te veel tegelijkertijd toe!

 

Maandelijks jacuzzi onderhoud

 

Filters
Zet de stroomtoevoer naar het bubbelbad af voordat je de filters verwijdert. Spuit de filters kort schoon met een hoge kracht. Reinig deze vervolgens met een filterreiniger en wacht 10 minuten.

Alkaliniteit
Alkaliniteit geeft het bufferend vermogen aan: dit is de capaciteit van water om zichzelf te neutraliseren. Controleer de alkaliniteitswaarde van je bubbelbadwater volgens de instructies op de teststrips. Het niveau moet zo’n 120 a 180 ppm bedragen. Als de waarde te laag is, kun je een alkaliniteitvermeerderaar toevoegen. 

 

Jaarlijks jacuzzi onderhoud

 

Hout beschermen
Heb je een jacuzzi met houten wanden? Dicht het hout met een dichtingsproduct of zegelwas zodat het hout beschermd is tegen water en zon.

Hard water tegengaan
Als je je jacuzzi vaak gebruikt en/of last hebt van hard water, kun je het beste zorgen voor een grondige jaarlijkse filterreinigen. Er zijn speciale producten voor verkrijgbaar, ze verwijderen zware mineralen en olieresten.

 

Seizoensgebonden jacuzzi onderhoud

 

Zeil reinigen
Reinig elke 3 à 4 maanden het zeil met mild zeepwater. Spoel het zeil schoon en droog het. Breng vervolgens een beschermingslaag aan met een product dat het zeil beschermt tegen barsten. 

Filtercartridge vervangen
Vervang de filtercartridge. Dit doe je zo: schroef de filterdop los in de filter en plaats de nieuwe cartridge in de opening van de filterstandbuis. Schroef de dop vervolgens terug op de pijp.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.